Perustajamme

Vehbi Koç syntyi Turkin Ankarassa 1901, ja opiskeli Ankaran lukiossa. Hän aloitti yritystoiminnan 1917.

Hän otti 1926 vastuulleen isänsä yrityksen ja rekisteröi sen nimellä "Koçzade Ahmet Vehbi" Ankaran kauppakamarissa. Samalla kun hän toimi myynnin alalla hänestä tuli usean ulkomaalaisen yrityksen edustaja Turkissa, mm. Ford ja Standard Oil, ja hän laajensi liiketoimintaansa. Myöhemmin hän aloitti sopimusliiketoiminnan.

Vuonna 1938 hän otti ensimmäisen askeleen instituution alalla ja perusti Koç Ticaret A.Ş. -yrityksen Turkin Istanbulissa.

Hän vakuutti General Electricin perustamaan hehkulampputehtaan 1948 Turkkiin, ja oli mukana yhteisyrityksessä ja tehdas aloitti toimintansa 1952. Hän piti sosiaalisena velvollisuutenaan osallistua hyväntekeväisyyteen ja Koç aloitti toiminnan sosiaalisella alalla perustamalla Vehbi Koç -oppilasasuntolan (1946), Vehbi Koç Eye Bank Ankaran yliopistoon, lääketieteellisen tiedekunnan (1963); sydän- ja verisuonitautien tutkimuslaitoksen Istanbulin yliopistoon, lääketieteellinen tiedekunta (1964), Turkin koulutussäätiön (1967), ja METU Vehbi Koç -opiskelija-asuntolan (1968).

Koç teki lukuisia ratkaisevia laajennuksia 1950-luvulla ja sijoitti paikalliseen teollisuuteen, jolla oli tarkoitus korvata tuontituotteet. Hän toteutti paikallisen teollisen tuotannon Turkissa monien tuotteiden alalla, mm. autot, kodinkoneet, lämmittimet, sähkölaitteet, tekstiilit, tulitikut jne.

Vuonna 1955 hän perusti Arçelikin, Turkin suurimman yksityisen teollisuusyrityksen ja Türk Demir Döküm perustettiin 1954. Otosan, turkkilaisen autoteollisuuden ensimmäinen tehdas aloitti tuotannon 1959, Aygaz perustettiin 1962. Sen jälkeen hän oli mukana perustamalla monia yrityksiä ja tehtaita.

Teollisuusyritysten määrän kasvaessa Vehbi Koç totesi, että yksityisyritykset voisivat pysyä pystyssä vain instituutionalistamisen avulla. Tästä syystä hän perusti Koç Holding -yrityksen. Yrityksestä tuli Turkin ensimmäinen holdingyritys 1963, tavoite oli johtaa kaikkia yrityksiä keskitetysti ja jakamaan resurssin niiden kesken mahdollisimman hyvin. Holdingyhtiön perustamisen jälkeen uusien yritysten perustaminen jatkui edelleen. Anadol, Turkin ensimmäinen kansallinen auto, tuotiin markkinoille 1966.

Vehbi Koç tutki maataloussektorin tilaisuuksia pitkään ajatuksenaan sijoittaa alaan. Hän perusti 1967 TAT Tomato Paste -tehtaan, uraauurtavan yrityksen, joka ohjasi Turkin maanviljelylliset mahdollisuudet tuontiin sopimusmaatilamallilla.

 

Lisätietoja saat osoitteesta www.vehbikoc.gen.tr