Vinkkejä Jääkaapeista
  • 1Ruoan mureuttaminen

    Tuoretta lihaa tulee säilyttää jääkaapissa jonkin aikaa, jotta siitä tule pehmeämpää.

  • 2Pakkaaminen
    • Kääri ruoka ilmatiiviisti jääkaappisäilytykseen soveltuvaan materiaaliin.
    • Alumiinifolion himmeän puolen tulee olla kosketuksissa ruokaan. Kirkas puoli voi hapettua.
    • Kääri kannettomat astiat kaksinkertaiseen folioon (kirkas puoli ulospäin) ja kiinnitä kuminauhalla.
    • Kiinnitä huomiota pakasteruokapakkausten vanhenemispäivämääriin.
    • Luettelon ylläpitäminen annoksista, ruokatyypeistä ja säilöntäpäivämääristä helpottaa pakasteosaston ruokien hallintaa.
    • Voit pakastaa ruokaa turvallisesi ilmatiiviillä tavalla käyttämällä kelmua, vesitiivistä muovikalvoa tai polyeteenipusseja.
  • 3Huomioitavaa ruokaa jäähdytettäessä
    • Jääkaapin lämpötilan tulee olla 2–3 °C.
    • Säilö perunat, sipulit, kurpitsa ja valkosipuli viileään, kuivaan ja pimeään paikkaan, ei jääkaappiin.
    • Voit säilöä mausteita ja yrttejä pakastelokerossa. Kasvatusruukuissaan niitä voi säilyttää jääkaapissa 1 vuoden.
    • Säilö hedelmät ja vihannekset paloittelemattomina ja pesemättöminä hyvin kosteassa vihanneslokerossa rei'itetyissä puhtaissa pusseissa, joissa ne voivat hengittää. Älä käytä mustia muovipusseja.
    • On hyödyllistä säilyttää hedelmät ja vihannekset eri lokeroissa. Hedelmiä, jotka tuottavat etyleenikaasua (aprikoosi, banaani, nektariin, päärynä, luumu, tomaatti) ja vihanneksia, jotka ovat herkkiä tälle kaasulle (parsakaali, kaali, porkkana, kurkku, vihreät pavut, paprika, lehtisalaatti) ei tule säilyttää yhdessä.
    • Tuore liha, kylmät leikkeleet, kala ja siipikarja tulee laittaa jääkaappiin heti kaupasta tullessa. Niitä ei saa jättää huoneenlämpöön.
    • Älä laita kosteaa ruokaa jääkaapin takaosaan. Se saattaa jäätyä joutuessaan kosketuksiin kylmän ilman kanssa. Säilytä sen vuoksi kosteita ruokia kannellisissa astioissa jäätymisen välttämiseksi.
  • 4Huomioitavaa ruokaa pakastaessa
    • Pakastinlokeron lämpötilan on oltavaa vähintään -18 °C tai alle.
    • Vain jääkaapit, joissa on neljän tähden pakastinlokero ovat sopivia tuoreen ruoan pakastamiseen.
    • Koska nestemäinen ruoka laajenee pakastettuna 1/10, älä täytä astiaa reunoja myöten.
    • Jäähdytä ruoka ensin jääkaapissa ennen pakastamista.
    • Älä pakasta sulanutta ruokaa uudelleen.
    • Älä anna aiemmin pakastetun ruoan joutua kosketuksiin uuden ruoan kanssa pakastimessa.
    • Älä pakasta liian isoja määriä kerralla. Voit parhaiten varmistaa ruoan laadun pakastamalla ruoan mahdollisimman nopeasti.
  • 5Lihan pakastaminen
    • Koeta välttää paistettujen tai leivitettyjen tuotteiden pakastamista.
    • Öljyn pakastaminen on vaikeampaa kuin proteiit ja hiilihydraatteja. Niiden säilytysaika pakastimessa ovat lyhyempiä. Sen vuoksi kannattaa kuoria rasva pois kyljyksistä säilöäksesi ne pakastimeen pitemmäksi aikaa.
    • On suositeltavaa pakastaa liha yhtenä tai kahtena suikaleena pussissa sen jälkeen, kun suikaleet on sivelty hieman oliiviöljyllä.
  • 6Siipikarjan ja riistan pakastaminen
    • Pieni siipikarja tulee pakata kokonaisina ja suurina kappaleina.
    • Riista on leikattava kappaleiksi 24 tuntia teurastuksen jälkeen.
    • Koska voit säilyttää öljyllä käsiteltyä lihaa 3 kuukautta ja ilman öljyä 12 kuukautta, on parempi lisätä öljy lihan sulamisen jälkeen.
  • 7Kalan pakastaminen
    • Jos kala on painavampi kuin 1 kg, leikkaa kala paloiksi, puhdista ne valmiiksi ennen pakastamista ja anna niiden jäähtyä pakastimessa 1-2 tuntia ennen pakkaamista. Kun kalat ovat jäätyneet, upota ne jäiseen veteen ylösalaisin niin, että niiden päälle muodostuu jääkerros; sen jälkeen voit heti pakata kalat.
    • On suositeltavaa pakata kala alumiinifolioon ja varmistaa, ettei sisälle jää ilmaan.
    • Ennen pakastetun kalan poistamista pakkauksesta anna niiden sulaa jääkaapissa tai keitä ne kokonaan jäätyneinä.
    • Kala- ja äyriäisruoat säilyttävät ensimmäisen päivän tuoreutensa ja ravintoarvonsa vain, jos ne pakastetaan iskumenetelmällä.
  • 8Vihannesten pakastaminen
    • Vuodenaikavihannekset voi pakastaa shokkimenetelmällä. Tämä menetelmä suojaa vihanneksen värin, maun, tuoksun ja C-vitamiinisisällön.
    • Shokkimenetelmä:
    • Keitä vihanneksia kuumassa vedessä 1–2 minuuttia. Upota ne heti jäiseen veteen 1 minuutiksi. Kuivaa vihannekset ja aseta ne tarjottimelle, ei päällekkäin, aseta ne tällä tavoin pakastimeen. Kun olet varma, että vihannekset ovat jäätyneet, säilö ne muovipusseihin tai ilmatiiviisiin säiliöihin.
    • Parsakaali, paprika, pavut, pinaatti, sokerimaissi ja kurpitsa voidaan pakastaa iskumenetelmällä.
    • Pakastettujen vihannesten keittoaika on 1/3 kertaa lyhyempi verrattuna tuoreisiin vihanneksiin.
    • Herneet eivät menetä luonnollista makuaan, jos ne pakastetaan 2,5 tunnin kuluttua pellosta poimimisen jälkeen.
    • Liian paljon vettä sisältävät kurkut, lehtisalaatti, keräsalaatti ja raa'at tai ylikypsät vihannekset eivät sovellu pakastamiseen.
    • Pakastetut vihannekset tulee keittää kiehuvassa vedessä tai öljyssä sulattamatta.
    • Muhennettujen pakastevihannesten tulee antaa sulaa hieman ennen keittämistä.
    • Sulaneet vihannekset on käytettävä heti eikä niitä saa pakastaa uudelleen.
    • Vihannekset eivät menetä ravintoarvoaan keitettynä mikroaaltouunissa omassa höyryssään erikoispussissa.
    • Tyhjöpakkauksessa olevat pakastetut vihannekset säilyttävät ensimmäisen päivän tuoreutensa.
  • 9Hedelmien pakastaminen
    • Jotkut hedelmät jatkavat kypsymistä vielä poimimisen jälkeen. Tämä määrää hedelmän säilytysolosuhteet. Vain kypsyneen hedelmän voi pakastaa. Jos hedelmä ei ole täysin kypsä, sitä tulee säilyttää huonelämpötilassa. Jos hedelmän kypsyminen ei jatku poimimisen jälkeen, se tulee säilöä jääkaappiin.
    • Jos hedelmät ovat liian kypsiä, voit pakastaan soseena ensin mädäntyneet osat pois leikattuna ja hieman sitruunamehua lisäten myöhemmin jälkiruokina käytettäväksi.
    • Pakastettuja hedelmiä voi syödä raakana tai niistä voi tehdä sulattamisen jälkeen marmeladia, hedelmähilloketta tai piirakoita.
    • Sokerin kanssa pakastettuna hedelmät säilyttävät tuoksunsa ja makunsa pakastamisen jälkeen. Jos lisäät sokeria, voit pakastaa hedelmät muovirasioissa, jollet lisää sokeria, voit käyttää pakastamiseen soveliaita muovipusseja.
    • Varmista, että rasiaan jää hieman tyhjää tilaa, koska pakastettavat hedelmät laajenevat.
  • 10Keitetyn ruoan pakastaminen
    • Varmista, että pakastettava ruoka ei ole liian maustettua. Jotkut mausteet muuttavat makuaan ja muuttuvat kitkeriksi pitkään säilytettynä.
    • Ruoan säilytysaika on käytetyn öljytyypin mukainen.
    • Asianmukaiset öljyt/rasvat: Margariini, pihvin rasva, oliiviöljy ja voi.
    • Sopimattomat öljyt/rasvat: Pähkinäöljy ja silava.
  • 11Leivonnaisten pakastaminen
    • Paistamattomat piirakat, kermakakku, piirakka, kakku ja munkit ovat sopivia pakastamiseen.
    • Kaikki kermakakut tulee pakastaa tuoreina. Saat parhaan tuloksen, jos ne ovat kuumia.
    • Hyytelöä, marmeladia ja hedelmiä saa käyttää vasta, kun ne ovat kokonaan sulaneet, jotta estetään kermakakkujen ja kakkujen pehmeneminen.
    • Kakkujen pakastamiseen kannattaa käyttää säilöntälaatikoita.
    • Koska taikinaa on vaikea poistaa foliosta, alumiinifolion käyttö ei ole suositeltavaa.
    • Jos sulatettavaa kermakakkua lämmitetään 150–200 ºC lämpötilassa 5–10 minuuttia, se pysyy tuoreempana kuin huonelämpötilassa sulatettu ja se myös säilyttää kakun aromin.
  • 12Maitotuotteiden ja munien pakastaminen
    • Maito ja kasviöljy eivät sovellu pakastettaviksi. Voit voi säilöä pakastimeen.
    • Munia ei voi pakastaa kuorineen. Munan keltuainen ja valkuainen voidaan pakastaa erikseen tai täysin sekoitettuina. Pakastetut munat tulee sulattaa jääkaapissa ja käyttää heti.
    • Isoina paloina ostettu juusto tulee paloitella pieniksi paloiksi ja pakastaa annoksina homehtumisen välttämiseksi.
    • Pakastetun juuston voi myöhemmin raastaa ja käyttää leivontaan.
  • 13Ruoan sulattaminen

    Seuraavat menetelmät voidaan valita elintarviketyypin ja käyttöalueen mukaan.

    • Huonelämpötilassa
    • Jääkaapissa
    • Sähköuunissa (malleissa, joissa on puhallin tai ei puhallinta)
    • Mikroaaltouunissa
  • 14Ruoan säilöminen
    • Leipää voi säilyttää jääkaapissa tai pakastimessa. Jos laitat palan selleriä leipäpussiin, leipä säilyy tuoreempana pitempään. Leivän voi kääriä tuorekelmuun ja asettaa pussiin kosteuden menettämisen välttämiseksi ja pitempään tuoreena pysymisen varmistamiseksi.
    • Juusto tulee kääriä rasvankestävään paperiin tai tuorekelmuun ja sitten alumiinifolioon jääkaapissa säilytettäväksi. Jos haluat säilyttää juustoa hyvin pitkän ajan, voit säilöä sen astiaan, jossa on oliiviöljyä.
    • Juusto kastuu, jos sitä pidetään suljetussa astiassa ilmakosketuksen välttämiseksi. Tämän estämiseksi voit laittaa säiliöön sokeripalan. Voit kääriä juuston märällä juustoliinalla kuivumisen estämiseksi ja kastella liinaa, kun se kuivuu.
    • Jogurtin vetistymisen estämiseksi siihen ei pidä jättää lusikkaa. Jos tasoittaa pinnan lastalla käytön jälkeen, voit säilyttää jogurttia jääkaapissa pitempään pilaantumattomana.
    • Jäävuori- ja lehtisalaatin lehdet tulee irrottaa ja asettaa kylmään veteen ennen jääkaappiin säilömistä niiden pitämiseksi tuoreena pitempään.
    • Rukolan, persiljan ja mintun voi kääriä talouspaperiin ja asettaa muovipussiin ennen vihanneslokeroon asettamista niiden pitämiseksi tuoreena pitempään. Talouspaperi estää veden kondensaation ja pehmentymisen sekä homeen muodostumisen.
    • Pehmentyneet porkkanat ja kurkut virkistyvät heti, kun ne laitetaan jääkaapissa veteen.
    • Sienet säilyttävät tuoreutensa vähintään 2-3 päivää, jos niitä säilytetään paperipussissa vihanneslokerossa. Välttääksesi kondensaation ja kiinni tarttumisen, niitä tulee säilyttää muovipussissa tai kääriä tuorekelmuun. Voit pyyhkiä ne ennen käyttöä pelkällä talouspaperilla tai harjalla, niitä ei tarvitse pestä.
    • Sitruuna kuivuu, jos se jätetään avonaisena jääkaappiin; suolan tai sokerin lisääminen sitruunan päälle estää kuivumisen.
    • Munankeltuaiset voi säilöä suljettuun muovirasiaan, johon on lisätty 1–2 lusikallista kasviöljyä, 4 päivää jääkaapissa, kun taas munan valkuaista voi säilyttää 2–4 päivää.
    • Jos säilöt päärynät kannat ylöspäin, niiden mädäntyminen viivästyy.
    • Rusinat tarttuvat toisiinsa ja niiden maku muuttuu pitkään säilytettäessä. Tämän estämiseksi voit säilyttää rusinoita tyhjiöpussissa jääkaapissa. Jos niistä tulee liian kovia, voit kosteuttaa niitä pirskottamalla niiden päälle kuumaa vettä ja antamalla sitten niiden kuivua.
  • 15Ruoan säilöminen
    • Jos leipä on lähellä vanhenemista, voit murentaa lievän sisäosan pakastettavaksi. Voit käyttää sitä myöhemmin ruoanlaitossa ruokiin, kuten tšerkessiläiseen kananpoikaan ja lihapulliin.
    • Jos säilöt suuria määriä porkkanoita, voit leikata ne palasiksi ja pakastaa muovipusseissa pehmenemisen estämiseksi keitä suoraan sulattamatta.
    • Jos perunoita keitetään hieman ennen pakastamista ne eivät menetä kiinteyttä ja väriä.
    • Sitruunankuorta voi pakastaa käytettäväksi myöhemmin kakuissa.
    • Tomaatit voi pakastaa kokonaisina pakastamiseen soveltuviin pusseihin käytettäväksi myöhemmin tomaattisoseen tekemiseen.
    • Ylikypsät banaanit voi pakastaa ja käyttää myöhemmin kermakakuissa.
    • Omenat voi pakastaa viipaleina nopeasti kiehautettuina. Myöhemmin niitä voi käyttää omenapiirakoissa, kakuissa tai piiraissa.
    • Keitettyäsi lihaa tai broileria, keittonesteen on annettava jäähtyä, jolloin rasva kohoaa pintaan. Voit kerätä pinnalla olevan rasvan talteen ja pakastaa sen. Voit käyttää pakastetun rasvan myöhemmin keitoissa ja kastikkeissa
    • Avattuasi suuren kasvistölkin jäljelle jääneen osan voi säilöä pienempinä annoksina säilöntäastioihin.
    • Inkiväärijuurta voi pakastaa ja raastaa tarvittaessa.
    • Viinin tähteet voi kaataa jääpalamuottiin ja pakastaa käytettäväksi myöhemmin kastikkeiden valmistuksessa.
    • Voit pakastaa mansikoita jääpalamuoteissa käytettäväksi jääkuutioina drinkeissä ja cocktaileissa. Samalla tavoin hedelmämehujen tähteet voi pakastaa jääkuutioiksi käytettäväksi myöhemmin cocktaileissa ja alkoholijuomissa.
  • 16Hajujen poisto jääkaapista
    • Voit poistaa pahoja hajuja asettamalla kulhon maitoa jääkaappiin ja odottaa muutaman päivän. Maito poistaa pahat hajut jääkaapista.
    • Jos laitat sitruunaviipaleita jääkaapin alalokeroon ja vaihdat ne joka päivä, pahat hajut katoavat.
    • Poistaaksesi hajuja jääkaapista, voit kaataa vaniljaa pumpulitupolle ja asettaa sen vesikulhoon ja asettaa kulhon jääkaappiin.
    • Pieni määrä bikarbonaattisoodaa, pikakahvia tai sitruunanviipaleet (jopa vanhentumispäivämäärän jälkeen) poistaa hajuja jääkaapista.
    • Aseta käytettyä teelehtimassaa jääkaappiin avoimeen astiaan, ja pidä sitä siellä enintään 12 tuntia. Jos jätät teeastian jääkaappiin pitemmäksi aikaan kuin 12 tunniksi, siitä voi itsestään tulla hajun lähde, sillä se kerää hajua aiheuttavia mikro-organismeja. Siksi se on poistettava ajallaan.
  • 17Lasiastiaongelmat

    Pyydä asennuksen aikana teknikkoa tekemään säädöt hanaveden kovuuden mukaan. Muuten koneen pesu- ja kuivausteho heikkenevät. Valtuutetut huoltoteknikot kykenevät tekemään välttämättömät säädöt.